Garantarea vindecarii – 7 implicatii de evitat!

„Medicul nu va garanta vindecarea afectiunii pentru care pacientul i s-a adresat.” Asa statueaza art. 10 din Codul de deontologice medicala.

Din acest text lapidar rezulta cateva semnificatii foarte importante, demne de a fi retinute de catre medici si aplicate in activitatea lor.

1. Obligatia medicului de a nu garanta vindecarea afectiunii;

Avand in vedere caracterul profesiei sale in care pot aparea la tot pasul si in oricare imprejurari complicatii in tratarea unei afectiuni, complicatii care pot sa fie previzibile sau total imprevizibile, atunci s-a impus medicului obligatia de a nu garanta vindecarea afectiunii pe care o trateaza. Se protejeaza astfel profesia si arta medicala in sine.

2. Practicarea profesiei cu prudenta;

Medicii sunt acei profesionisti practicanti ai artei medicale care trebuie sa actioneze cu mare prudenta, totdeauna in folosul pacientilor. Aceasta obligatie de prudenta se transcrie in abtinerea de a efectua oricare dintre manevrele sau actiunile care ar vatama pe pacient sau ale caror beneficii sunt necunoscute sau inferioare riscurilor medicale pe care le implica.

3. Apararea si promovarea spiritului de colegialitate

Este imoral si nu este de acceptat ca unii dintre profesionisti sa isi faca o reclama prin care sa garanteze rezultatul tratamentului, respectiv vindecarea, in dauna confratilor din acelasi domeniu de competenta care, din modestie sau constienti permanent de faptul real al posibilitatii de a esua, sunt retinuti si nu dau pacientilor garantii iluzorii.

Este unanim acceptat de catre toti medicii ca nu se poate garanta vindecarea deoarece niciun medic nu detine puteri divine astfel incat sa justifice o asemenea atitutdine.

4. Medicul este supus unei obligatii medicale de mijloace ceea ce inseamna ca el este dator sa depuna toate eforturile pentru vindecarea pacientilor sai. Daca medicul esueaza in vindecarea pacientilor acesta nu este, in mod automat, vinovat pentru esecul sau.

El va fi tinut sa raspunda pentru malpraxis medical numai daca se va dovedi ca nu si-a respectat obligatia de diligenta, cu alte cuvinte nu a depus eforturile cerute de lege pentru a evita vatamarea pacientului sau.

Existenta acestei obligatii de diligenta are implicatii in cazul unui proces de malpraxis asupra aspectului probatoriu. Astfel, sarcina probei va reveni pacientului care va trebui sa dovedeasca faptul ca medicul s-a abatut de la diligentele legale necesare pentru a-l vindeca. Pacientul va trebui sa dovedeasca prin mijloacele de proba legal acceptate ca medicul a gresit, nu a actionat cu diligenta si profesionalism in exercitarea actului medical.

Avocatul pacientului va fi pus intr-o situatie dificila. Teoretic, este mai greu sa dovedesti o acuzatie de malpraxis medical decat sa te aperi impotriva ei asa cum este dator sa faca de data aceasta avocatul medicului.

Se pune problema cine stabileste standardele (regulile certe) pe care medicii trebuie sa le respecte.

In acest sens au fost si vor fi elaborate Ghidurile de practica medicala care contin, in mod specific si caracteristic fiecarei boli in parte, metodele si manevrele pe care un medic cu diligenta medie trebuie sa le urmeze. Nedepunerea acestor diligente atrage raspunderea pentru malpraxis medical.

5. In cazul in care medicul garanteaza pacientului vindecarea afectiunii atunci situatia se rastoarna radical in defavoarea sa!

Obligatia medicului se transforma din una de diligenta intr-o obligatie de rezultat. Obligatia de rezultat este cea prin care obligatia medicului se considera realizata numai daca s-a produs vindecarea. In situatia in care vindecarea a esuat atunci, in mod automat, medicul se face vinovat si trebuie sa raspunda.

Avocatul medicului este pus intr-o situatie foarte dificila. Garantarea de catre medic a rezultatului actului medical si neatingerea vindecarii da posibilitatea pacientului la actionarea medicului in judecata cu sanse extrem de mari de reusita.

6. Sunt anumite domenii medicale – transfuziile, analizele de laborator, etc – in care, prin exceptie de la regula generala a obligatiei de diligenta, s-a instituit in sarcina medicului obligatia de rezultat.

Tendinta generala, avand in vedere necesitatea protectiei tot mai mare a pacientului, este de a transforma cat mai mult obligatia de diligenta in obligatie de rezultat cu implicatii periculoase pentru medic privind prin prisma malpraxisului.

7. Nu in ultimul rand, incalcarea de catre medic a unei prevederi din Codul de deontologie medicala ar putea atrage sanctionarea sa disciplinara de catre Colegiul Medicilor.

Asadar, medici, nu garantati pacientului vindecarea afectiunii pe care o tratati! Pentru linistea si siguranta dumneavoastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *