Caz de malpraxis: infectarea cu HIV si hepatita C

Infectarea cu HIV si hepatita C pe masa CEDO!

Am avut ocazia zilele acestea sa citesc un titlu alarmant al unui articol: Daune materiale pentru contaminarea cu HIV si hepatita C. Daune in cuantum de 2.000.000 Euro!!

Ei, mi-am zis, chiar asa …?!
Stiam ca, in general, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) este destul de retinuta, destul de „zgarcita” cu acordarea de daune materiale si morale.

Apoi am citit si articolul in sine si m-am mai linistit. Si nu prea!

Este vorba despre un grup de 7 cetateni italieni care s-au adresat CEDO cu o plangere referitoare la incalcarea de catre Italia a art. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitor la protejarea dreptului la viata. ( Cauza G.N. si altii contra Italia)

6 dintre aplicanti sunt rudele unor persoane care au decedat in urma infectarii cu virusurile HIV si al hepatitei C. Infectarea s-a produs dupa ce persoanele decedate au efectuat transfuzii de sange in scopul tratarii talasemiei intr-un spital de stat din Italia.
Cea de-a 7-a persoana aplicanta in fata CEDO a fost la randul ei infectata in urma transfuziilor, dar a supravietuit.
Transfuziile si, respectiv, infectarile cu virusurile sus-mentionate s-au produs in anul 1980, iar descoperirea virusurilor HIV si al hepatitei C a fost facuta in 1982 si respectiv 1991, ulterior transfuziilor.

Dupa ce au epuizat toate caile de atac impotriva deciziilor pronuntate de instantele din Italia, cei 7 cetateni nemultumiti s-au adresat CEDO.

CEDO a analizat cererea si au gasit-o ca nefondata in ceea ce priveste incalcarea obligatiei de a proteja viata, dar a gasit ca drepturile aplicantilor au fost incalcate fata de durata excesiva a duratei proceselor fata de obiectul lor si ca aplicantii au suferit daune morale cu privire la tratamentul discriminatoriu.
Curtea a stabilit ca pentru cele doua incalcari ale drepturile aparate prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului aplicantii – victime sunt indreptatiti sa primeasca 39.000 Euro ca daune morale.

Acum, revenind la suma de 2.000.000 euro despre care vorbeam la inceput, trebuie spus ca in cursul procedurii in fata CEDO intre cetatenii aplicanti si statul italian a intervenit o intelegere amiabila prin care statul italian va plati in total suma de 2.324.056,05 Euro cu titlu de daune materiale. Intelegerea dintre cele doua parti prevede si cuantumul daunele materiale catre fiecare dintre persoane.

Curtea a luat act de aceasta intelegere pe care a considerat-o echitabila si a confirmat acordul partilor.

Ca o concluzie, trebuie retinut ca orice contaminare cu virusuri realizata cu ocazia efectuarii unui act medical poate aduce medicului o acuzatie de malpraxis si ca sumele acordate pentru repararea consecintelor acestor contaminari se pot ridica la cuantumuri exorbitante.

————–
Curtea Europeana a Drepturilor Omului este un tribunal international care isi are sediul in Franta la Strasbourg.
Ea verifica respectarea de catre statele semnatare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului respectiv a drepturilor si garantiilor prevazute in Conventie.
Curtea este formata dintr-un numar de 46 de judecatori, cate unul din fiecare tara semnatara a Conventiei.
Curtea judeca cererile adresate ei numai dupa epuizarea tuturor cailor judiciare nationale. Daca gaseste ca un Stat semnatar al Conventiei a incalcat prevederile Conventiei atunci Curte adopta o hotarare obligatorie pentru statul semnatar vizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *