Malpraxis medical. Definitie. Notiuni.

Malpraxis medical. Definitie. Notiuni. Cauze de excludere.

1. Etimologic, cuvantul malpraxis este un cuvant alcatuit din latinescul “mal”, “malus” – “rau” si cuvantul de origine greaca “praxis” – “practica”.
Sensul cuvantului malpraxis este acela de practica rea, practica inadecvata, a practica profesia in mod gresit.

2. Malpraxisul medical este definit de catre art. 642 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ca fiind eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

3. Eroarea profesionala include, potrivit art.642 alin. 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, neglijenta, imprudenta, cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii.
Asadar, eroarea profesionala este acea fapta savarsita cu ocazia exercitarii profesiei care cauzeaza un prejudiciu pacientului si este legata de actul stiintific medical individual in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.

4. Tot de natura a atrage raspunderea civila a personalului medical este si nerespectarea de catre personalul medical a reglementarilor legale referitoare la confidentialitate, consimtamant informat, obligativitatea acordarii asistentei medicale, depasirea limitelor competentelor medicale cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical care are competenta necesara.

Raspunderea civila a personalului medical poate fi in angajata si pentru savarsirea de fapte de nerespectare a reglementarilor legale referitoare la etica si deontologia profesionala.

5. Intr-o prima concluzie, sfera malpraxisului include atat eroarea medicala legata de actul stiintific medical, dar si greseala medicala legata de etica si deontologia profesiei de medic.

6. Relatia dintre raspunderea civila si raspunderea penala pentru malpraxis
Potrivit potrivit art. 642 alin. 5 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in situatia in care fapta care a cauzat prejudiciul constituie o infractiune conform legii, atunci va fi angajata raspunderea penala a faptuitorului.
Aceasta inseamna ca angajarea raspunderii civile pentru una dintre faptele mai sus descrise cauzatoare de prejudicii nu exclude si angajarea raspunderii penale.

7. Cine raspunde pentru malpraxis.
Din analiza art. 642 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii rezulta ca raspund civil pentru malpraxis personalul medical si furnizorul de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Rezulta ca exista 2 categorii de persoane care raspund pentru malpraxis:
– personalul medical, respective, medical, medical dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale (malpraxis individual)
– furnizorul de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice (malpraxis institutional)

8. Raspunderea persoanelor implicate in actul medical cauzator de prejudicii va fi proportionala cu gradul de vinovatie al fiecareia.

9. Cauze de excludere a raspunderii civile a personalului medical.

Personalul medical nu va fi raspunzator pentru prejudiciile cauzate pacientilor cand acestea se datoreaza:
– conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament;
– infectiilor nosocomiale;
– efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament;
– viciilor ascunse ale materialelor sanitare, schipamentelor si dispozitivelor medicalesubstantelor medicale si sanitare folosite;

Totodata, personalul medical nu va fi raspunzator pentru prejudiciile cauzate pacientilor atunci cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *