Asigurarea de malpraxis medical. Notiuni.

Asigurarea de malpraxis medical. Notiuni. Cazuri de nefunctionare.

1. Pentru exercitarea activitatii sale medicul trebuie sa aibe incheiata valabil o asigurare de raspundere civila profesionala medicala.

2. Asigurarea de raspundere civila profesionala medicala este un contract de asigurare incheiat intre un medic si o societate de asigurare in baza caruia medicul plateste asiguratorului o suma de bani numita prima de asigurare, iar societatea de asigurare se obliga ca in eventualitatea producerii riscului asigurat sa acopere eventualele prejudicii produse de catre medic printr-un act de malpraxis medical.

3. In acceptiunea legii, asa cum am mai aratat, malpraxisul medical, in sensul sau larg, poate sa ia forma fie a acordarii de catre un medic a asistentei medicale neadecvate unui pacient fie a neacordarii asistentei medicale, desi aceasta a fost solicitata sau se impunea de la sine.

4. Asigurarea de raspundere civila profesionala medicala este o asigurare profesionala obligatorie, deoarece in lipsa acesteia medicii nu pot practica profesia, nedobandind calitatea de membri ai Colegiului Medicilor.

5. Din ratiuni de usurinta in exprimare am facut referire numai la medici, dar in realitate, legea obliga intreg personalul medical sa incheie o asigurare de malpraxis.
Reamintesc ca, potrivit legii, prin personal medical trebuie sa se inteleaga medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda ingrijiri medicale.

6. Ratiunea obligativitatii incheierii de catre personalul medical a asigurarii de malpraxis a fost aceea a protejarii intereselor pacientului.
Desi la prima vedere incheierea asigurarii apara interesele materiale ale medicului, legea a prevazut aceasta obligativitate in primul rand pentru ca pacientul vatamat cu ocazia acordarii serviciilor medicale de catre medic sa poata sa fi despagubit intr-un mod efectiv.
Pe de alta parte, este evident si faptul ca functionarea asigurarii de malpraxis asigura in acelasi timp si protejarea patrimoniului medicului deoarece acopera pierderile banesti pe care acesta este obligat sa le suporte in situatia in care, cu ocazia exercitarii profesiei sale, a cauzat unui pacient un prejudiciu pe care este obligat sa il repare.

7. Cu toate acestea, societatile de asigurare, cu ocazia sesizarii lor a producerii riscului asigurat, adica a cazului de malpraxis medical cauzator de prejudicii pentru pacient, incearca sa se prevaleze de cauzele contractuale de excludere a obligatiei lor de plata a sumei asigurate, de reparatie a prejudiciului.

In acest sens societatile de asigurare invoca in mod foarte des urmatoarele tipuri de excluderi:
– nerespectarea de catre medic a prevederilor legale;
– prejudicii produse de medic ca urmare a serviciilor medicale care nu fac obiectul specialitatii medicale a acestuia;
– prejudicii produse ca urmare a efectuarii a operatiilor de chirurgie plastica in scop exclusiv estetic;
– prejudicii provocate de contaminarea cu virusul HIV, hepatita sau cu alti virusi indetectabili pana in prezent;
– prejudicii provocate ca urmare a exercitarii a profesiei de medic sub influenta bauturilor alcoolice, a narcoticelor sau a excitantelor;
– prejudicii produse de servicii medicale de care bolnavul sau rudele acestuia nu au fost informati si pentru care nu si-au dat consimtamantul, in afara cazurilor de maxima urgenta, cand in lipsa unei interventii imediate s-ar periclita viata pacientului;
– prejudicii rezultând din daune morale.

8. Societatile de asigurare va vor cauta cu insistenta atunci cand este rost de incasat bani, respectiv la incheierea politei de asigurare de malpraxis, dar atunci cand exista situatia unui caz de malpraxis vor gasi imediat o chichita avocateasca prin care sa se spele pe maini si sa nu plateasca suma ce reprezinta despagubirea! Nu credeti?

Avocatii societatilor de asigurare vor cauta cu multa rigurozitate orice amanunt pe baza caruia si-ar putea construi un caz de excludere.

9. Asadar, asigurarea de malpraxis nu functioneaza in situatia in care intervine cel putin una dintre aceste situatii, fapt care pune medicul in situatia de a repara el insusi intreg prejudiciul cauzat pacientului, societatea de asigurare fiind exonerata, scutita de plata sumei la care s-a obligat initial prin contractul de asigurare.

Acest lucru este foarte grav deoarece pericliteaza situatia profesionala si materiala a medicului in cauza.

10. Ceea ce este mai grav este faptul ca, in general, medicii au impresia ca orice act de malpraxis ar savarsi, au totusi acoperirea asigurarii pe care au incheiat-o!
Aceasta impresie este cat se poate de falsa!!

Asigurarea functioneaza numai daca nu intervin cauzele de excludere, care am vazut si vom vedea si in articolele viitoare ca nu sunt deloc putine! In aceste conditii, medicii sunt extrem de vulnerabili in fata riscului de a achita prejudiciul.

Imaginati-va ce ar insemna ca instanta de judecata sa va oblige sa achitati de exemplu suma de 40.000 euro cu titlu de daune materiale si daune morale!!! Ar putea insemna ca economiile, bunurile dumneavoastra poate chiar locuinta sa fie periclitate!

In articolele viitoare vom vedea si ce trebuie sa faca medicii pentru a avea o asigurare de malpraxis functionala, apta sa fie scutiti de toate aceste neplaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *