Asigurarea de malpraxis. 5 greseli de evitat!

5 greseli de evitat cand incheiati ca medic polita de asigurare pentru malpraxis

Greseala 1: Incheiati polita de malpraxis pentru o alta categoria decat cea din care faceti parte sau pentru o valoare sub limita minima.

Asigurarea de răspundere civilă în domeniul medical este obligatorie pentru personalul medico-sanitar. Exercitarea profesiei de medic nu poate fi facuta daca respectiva persoana nu are incheiata in mod valabil o asigurare de raspundere civila in domeniul medical.
Limitele minime ale asigurării personalului medico-sanitar determinate pentru o perioada de un an calendaristic sunt urmatoarele:
a) medici de familie şi medici de medicină generală: echivalentul în lei al sumei de 12.000 euro;
b) medici specialişti – specialităţi medicale: echivalentul în lei al sumei de 37.000 euro;
c) medici specialişti – specialităţi chirurgicale: echivalentul în lei al sumei de 62.000 euro;
d) medici dentişti: echivalentul în lei al sumei de 37.000 euro;
e) farmacişti care lucrează în farmacii cu circuit deschis: echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro;
f) farmacişti care lucrează în farmacii cu circuit închis: echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro;
g) biochimişti, biologi şi medici specialişti – specialităţi paraclinice: echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro;
h) asistenţi medicali şi moaşe care îşi desfăşoră activitatea în unităţi sanitare cu paturi: echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro;
i) asistenţi medicali şi moaşe care îşi desfăşoară activitatea în medicina primară, ambulatorii, cabinete medicale individuale: echivalentul în lei al sumei de 4.000 euro;
j) asistenţi de farmacie: echivalentul în lei al sumei de 2.000 euro.

Greseala 2: Necitirea conditiilor generale si speciale de asigurare

Ce sunt acelea conditii de asigurare?
Conditiile de asigurare sunt acele pagini cu scris mic si foarte mic peste care societatea de asigurare trece foarte repede sau nu vi le arata deloc deoarece este interesata sa incheie cat mai repede polita si sa incaseze prima de asigurare. De altfel, nici dumneavoastra nu acordati atentie deoarece, fiind de buna credinta, spuneti ca o data cu incheierea politei de asigurare (ca de obicei in ultimul moment) si plata primei de asigurare, gata, ati scapat si de aceasta chestiune birocratica ceruta anual de Colegiul Medicilor pentru a pentru a va viza anual Certificatul de Membru.

Revenind la conditiile de asigurare, acestea stabilesc de fapt modul in care functioneaza asigurarea dumneavoastra si prevad in ce consta riscul asigurat adica evenimentul de malpraxis pentru care incheiati asigurarea, cauzele de excludere a acordarii de despagubiri, obligatiile asiguratului in cazul producerii unui eveniment asigurat, obligatiile societatii de asigurare, fransiza.

Citirea acestor conditii generale si/sau special de asigurare este foarte importanta pentru practica dumneavoastra. Daca nu cititi aceste conditii (pe care fie vorba intre noi, aproape nimeni nu le citeste) veti trai cu impresia ca in cazul unei acuzatii de malpraxis dumneavoastra sunteti la adapost prin invocarea acestei asigurari, fapt total eronat deoarece aceste conditii contin o multitudine de cauze de excludere a functionarii asigurarii care nu v-au fost aduse la cunostinta la incheierea politei.

Astfel, veti fi pusi in situatia dificila de a afla ca societatea de asigurare refuza plata despagubirii invocand cine stie ce cauza de excludere scrisa cu litere de abia le vezi. Atunci, intrat in panica situatiei de a fi obligati sa achitati numai dumneavoastra despagubirile, nu veti mai avea prea multe scapari. Numai un avocat foarte bun specializat in malpraxis medical si asigurari de malpraxis va mai putea gasi solutii la aceasta problema, invocand de asemenea la randul lor chichite avocatesti numai de el stiute.
Dar aceasta se poate intampla dupa ce linistea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra deja a fost distrusa.

Greseala 3: Neincluderea daunelor morale in daunele acoperite de asigurare

Suma asigurata pe care societatea de asigurare trebuie sa o plateasca in situatia nefericita a producerii cazului de malpraxis cuprinde in mod limitativ superior acele sume de bani pe care asiguratul este obligat să le platească cu titlu de despagubire precum si cheltuieli de judecata, persoanei sau persoanelor pagubite prin actul medical neadecvat.

Despagubirile sunt de doua feluri: despagubiri materiale si despagubiri morale.
Pagubele materiale reprezintă contravaloarea medicamentelor, transportului şi a spitalizarii, costul tratamentelor pentru repararea prejudiciului. Acestea au au valori relativ mici.

Daunele morale reprezintă despăgubirile cerute pentru compensarea durerilor fizice si/sau psihice întrucât boala s-a prelungit ori bolnavul nu şi-a mai putut desfăşura activităţile în mod normal ori i-a produs invaliditate temporară sau definitivă. Mai mult decat atat, in cazul decesului exista si suferintele psihice cauzate familiei care la randul lor trebuie reparate. In comparatie cu valoarea daunelor materiale, cuantumul daunelor morale este de regula foarte mare.

Pentru acest considerent este foarte important, esential am putea spune, ca asigurarea de raspundere civila medicala sa acopere daunele materiale, dar mai ales daunele morale.

In ce priveste aceasta greseala, in cazul nefericit al unui litigiu, avocatul dumneavoastra, oricat de priceput ar fi, nu prea mai are multe de facut. Mai poate specula anumite aspecte, dar sansele sunt reduse.

Greseala 4: Incheierea asigurarii pentru suma minima obligatorie. Neprevederea unei suma asigurata care sa acopere in mod efectiv riscurile

Fiind o asigurare obligatorie, de regula medicii incheie asigurarea de malpraxis pentru valoarea minima ceruta de normele specifice.

Aceasta se intampla, in principal, din doua motive: este cea mai ieftina, stiut fiind faptul ca daca va creste suma asigurata, va creste corelativ si prima de asigurare si, al doilea motiv, necunoasterea.

Asa cum spuneam mai sus, daunele materiale au o valoare relativ scazuta care poate sa fie acoperita de catre asigurare. Nu acelasi lucru se poate vorbi si despre daunele morale al caror cuantum creste covarsitor si care, nu o data, depasesc cu mult valoarea sumei asigurate (valoarea maxima a despagubirii pe care o plateste societatea de asigurare).

Se ignora astfel riscul imens la care medicii si celelate cadre medicale se supun in practica medical sens in care, recomand ca fiecare medic sa ia in considerare cu ocazia incheierea politei de asigurare posibilitatea unei valori cat mai mare a sumei asigurate astfel incat sa se reduca riscurile de neacoperire prin depasirea valorii.

Nici in aceasta situatie un avocat nu poate majora limita respectiva stabilita contractual.

Greseala 5: Necunoasterea de catre medic a cauzelor de excludere a asigurarii

Cauzele de excludere sunt acele situatii in care chiar daca evenimentul asigurat a intervenit, respectiv actul medical neadecvat care a generat prejudicii pacientului s-a produs, societatea de asigurare este exonerata (scutita) de la plata despagubirilor.

De cele mai multe ori aceste cauze de excludere sunt de asemenea inserate in conditiile de asigurare cu litere foarte mici pentru a caror citire iti trebuie ochelari pentru aproapiere si multa, multa rabdare.

In acest sens societatile de asigurare insereaza si invoca in mod foarte des urmatoarele tipuri de excluderi:
– nerespectarea de catre medic a prevederilor legale (ex. neobtinea consimtamantului informat al pacientului, nepastrarea secretului profesional, etc) ;
– prejudicii produse de medic ca urmare a serviciilor medicale care nu fac obiectul specialităţii medicale a acestuia (depasirea competentei medicale);
– prejudicii produse ca urmare a efectuării a operaţiilor de chirurgie plastic in scop exclusiv estetic;
– prejudicii provocate de contaminarea cu virusul HIV, hepatită sau cu alţi
viruşi indetectabili până în prezent;
– prejudicii provocate ca urmare a exercitării profesiei de medic sub influenţa băuturilor alcoolice, a narcoticelor sau a excitantelor;
– prejudicii rezultând din daune morale ( exact situatia despre care vorbeam mai sus).

Este de retinut in mod esential faptul ca dumneavoastra trebuie sa dati dovada de vigilenta si rigurozitate si sa verificati la semnarea politei daca aveti acoperite daunele morale in cadrul asigurarii pe care o incheiati.
In ceea ce priveste exercitarea profesiei, aceasta trebuie sa fie facuta numai in limitele stabilite de prevederile legale pe care aveti datoria sa le cunoasteti.

10 thoughts on “Asigurarea de malpraxis. 5 greseli de evitat!

  • cristisava Post authorReply

   Cu placere! Sper ca informatiile sa va fi fost de folos!

   Cristi Sava

 1. Mariana Costache Reply

  Va rog sa-mi indicati daca aveti cunostiinta o societate de Asigurare care sa nu acele tipuri de excludere enumerate mai sus de catre dumneavoastra.
  Toate cele bune

  • cristisava Post authorReply

   Am vazut la Asirom o polita pentru raspundere medicala cu clauze negociate.

 2. Ana Rusu Reply

  Stimate domnule Cristi Sava

  Sunt foarte multumita ca s-a gasit cineva amabil sa atentioneze intr-un mod atat de clar despre furtisagurile asigurarilor de malpraxis.
  Practic, ne sunt furati banii, chiar si la cota cea mai mica , fara sa ni se asigure plata despagubirilor , dupa cum se intituleaza „hartia” asa zis acoperitoare.
  Este drept, nici medicii nu citesc ce semneaza.
  Acest aspect ma depaseste…!!!! este chiar halucinant.
  Cand am vrut sa-mi fac pentru prima data o asigurare, practic cand am fost obligata de colegiu pentru eliberarea avizului de membru de colegiu
  am constatat toate cele expuse de dumneavoastra, dar absolut toate intr-o singura hartie!
  Acum ma bucur ca m-a dus capul , desi nu eram obisnuita cu nici un fel de asigurare la vremea ceea.( doar asa, din orgoliu , ca o confirmare ca nu bateam campii, caci lucrurile au ramas neschimbate! )
  Disperata, mi-am anuntat colegii de inutilitatea hartiei , dar n-am avut absolut nicio rezonanta. Din ianuarie pana in aprilie am studiat aproape toate firmele de asigurari si niciuna nu era mai de Doamne ajuta.
  Unele contineau ineptii de la randul 3…non- sensuri care excludeau practic motivatia pentru care se face o asigurare de malpraxis.
  Exemplu: societatea asiguratoare nu mai plateste despagubiri daca iti este ridicat dreptul de libera practica de catre Colegiul medicilor.
  Ma gandesc: faci intr-adevar o mare greseala medicala pentru care ti se ridica dreptul de practica . Foarte bine si corect .
  Spui : sunt asigurat si societatea asiguratoare va plati daunele cerute de pagubit. Dar din plecare hartia ta se asigurare nu este valabila in situatia ca ti s-a ridicat dreptul de libera practica , iar tu n-ai citit, n-ai inteles sensul acestei fraze…

  Am incercat sa evidentiez toate aspectele despre care ati vorbit la fiecare societate pe care o contactam , dar faceau pe tembelii ca nu se poate modifica nimic, dar banii ii luau.
  La Aliance Tiriac am chemat pana si directorul sa stam de vorba .
  Am scos fraza ce dadea nonsensul asigurarii si restul a ramas pentru anul urmator..
  Sunt medic de medicina muncii si ma intereseaza in mod dominant daunele morale, care binenteles nu existau si mi-au spus ca le vor include , dar pentru care trebuie sa platesc mai mult . Mi s-a parut firesc si in anul urmator am venit cu „muzicuta” mea.
  NIMIC… VREO PATRU ANI LA RAND.
  Plictisit de mine domn director a facut pentru mine o asigurare de daune morale care sa ma usuce.
  Desi eu i-am explicat in ce consta profilul meseriei mele si cum pot eu sa supar un examinat astfel incat sa se simta afectat moral si apoi material , asiguratorul a scris tot ce a vrut el.
  Asigurarea era cam paralela cu interesele mele si cu fraze rasucite care anulau in finalul prpozitiei inceputul glorios al acesteia, dar mi-am zis ca orice are un inceput si m-am hotarat sa fac pionierat pe banii mei.

  In toti acesti ani nicio reactie din partea medicilor.
  Cred ca eu sunt cea anormala care ma opun curentului , din moment ce toti platesc linistiti minimul necesar si merg mai departe.

  Dar lumea a devenit mai revendicativa si au inceput si doctorii sa citeasca ” hartia ” cu pricina. Dar cam tot aia este.

  Nu inteleg, suntem luati drept o gloata de prosti?

  In primul rand , onorat Colegiul medicilor care ne obliga sa ne asiguram, desi nu vad ce-l intereseaza cine plateste daunele…nu face nimic prin juristii sai , un model de asigurare cu adevarat acoperitor , daca tot il intereseaza soarta banilor nostri sau chiar libertatea noastra.
  Adica, eu vad de ce ne obliga sa ne asiguram…. si daca tot ne obliga ..sa faca si ei ceva cand vad la ce este buna hartia de asigurare…!!

  V-am scris atat sa ma rasuflu si eu … si poate sa se sensibilizeze dragii mei colegi.
  Multumesc pentru atentia si sfaturile acordate.

  dr. Ana Rusu medic primar medicina muncii Bucuresti

 3. iuga camelia Reply

  Buna seara !
  Lucrez si eu in asigurari si jobul meu este sa dau telefoane sa contactez clientii si sa stabilesc intalniri , apoi sa le propun ofertele noastre de asigurari si sa discutam despre ce nelamuriri pe care le au. Am sunat la vre-o 100 de CM ca sa stabilesc intalniri si sa le arat oferta noastra, stiti cate au fost deacord sa ne intalnim 10 CM. Le-am prezentat oferta, le-am spus riscurile la care sunt acoperiti, si c-am asta a fost tot. Nu i-au interesat decat pretul,( au fost foarte reci si repeziti) in loc sa profite de oportunitatea care le-am dat-o si ma intrebe despre toate nelamuririle care le au si sa incerc sa le fac o oferta dupa adevaratele nevoi si necesitati, iau interesat suma minima si pretul. Pretul fiind putin mai mare , dar avea acoperiri in plus iar la daunele morale pretul era mai mic decat la alti asiguratori. Problema este ca nu ne intereseaza ce cuprinde asigurarea si cu ce putem beneficia de pe urma ei daca o facem asa cum trebuie, si o facem pentru ca o cere Casa de Sanatate , nicidecum pentru utilitatea noastra. Ne mai trebuie educatie in acest sens atat noua asiguratorilor cat si cadrelor medicale de la care totusi asteptam mai multa constientizare.

  • aura Reply

   nu s-a raspuns la intrebarea care este pana acum cea mai buna firma de asigurare
   camelia la ce firma lucrezi?

  • CRAIOVEANU ANA-MARIA Reply

   buna ziua,
   stimata dna. iuga numele meu este ana-maria craioveanu si va rog sa ma contactati la adresa de email bcraioveanu@yahoo.com pentru a stabilii cat mai curand o intalnire.
   sunt medic radiolog si doresc sa inchei cat mai repede o polita reala de asigurare.
   cu multumiri,
   dr. ana-maria craioveanu

 4. Dr. Craciun O Reply

  Domnul Cristi am nevoie de un reprezentant de la firma dumneavoastra pe judetul Satu Mare, am o asigurare incheiata la activ dar voi renunta la firma la care sunt pt ca nu ma multumeste, vreau o asigurare care chiar sa ma ajute…nu sa ma incurce. multumesc

 5. Luminita Reply

  Va rog sa imi spuneti daca exsta o polita de asigurare mallpraxis emisa pina in 24 01 2015 ,poate OAMMGR_ul sa imi ceara o alta de la 01012015.Exista vreo reglementare in acest sens???/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *