Dreptul pacientului – obligatia medicului!

Cunoasterea drepturilor pacientilor – mijloc de prevenire a acuzatiilor de malpraxis

Am convenit din capul locului ca obiectivul principal al acestui site este protejarea medicului si a profesiei acestuia impotriva posibilelor acuzatii de malpraxis formulate de catre pacientii, apartinatori sau de alte persoane care ar putea avea un interes.

Aceste acuzatii de malpraxis nu pot sa existe in afara unui temei juridic, cu alte cuvinte, medicul nu poate fi obligat la reparatii sau condamnat in absenta unui temei juridic. Avocatul care asista si apara medicul in cazul unei acuzatii de malpraxis va verifica existenta temeiului juridic al cererii indreptate impotriva medicului. In absenta acestuia, va solicita instantei de judecata respingerea actiunii ca nefondata.

Temeiul juridic se regaseste in dispozitiile acelor texte de lege care instituie drepturi in favoarea pacientilor si respectiv obligatii corelative in sarcina medicilor. Aceasta inseamna ca atunci cand legea spune de exemplu ca pacientul are dreptul de a-i fi respectata intimitatea persoanei atunci medicul are obligatia corelativa de a nu dezvalui nimanui aspecte referitoare la boala, tratamentul sau alte aspecte ale vietii pacientului sau.

Pentru prevenirea acuzatiilor de malpraxis – cea mai eficienta forma de lupta impotriva malpraxisului, stiut fiind ca este mai usor sa previi decat sa repari – se impune in mod necesar ca medicul sa cunoasca legile care stabilesc aceste drepturi ale pacientului si sa le si respecte.

Nici in facultati si nici ulterior in cadrul cursurilor de educatie medicala continua nu exista ore de legislatie medicala care sa puna medicul in garda cu privire la aceste drepturi ale pacientului pe care trebuie sa le respecte si a caror incalcare poate duce la formularea unei acuzatii de malpraxis impotriva medicului cu consecinte pentru sine si pentru familia sa.

Drepturile pacientului sunt stabilite de conventiile internationale si tratatele la care Romania este parte, legile, ordinele Ministrului Sanatatii, codurile etice, etc.

Aceste drepturi ale pacientilor sunt, in principal, urmatoarele:

1. dreptul pacientului la tratament si ingrijiri medicale ;

2. dreptul pacientului la informarea sa prealabila;

3. dreptul pacientului la consimtamantul liber si informat asupra asistentei medicale (autodeterminare, libertatea alegerii);

4. dreptul pacientului la confidentialitatea informatiilor si a vietii sale private (confidentialitatea si secretul medical);

5. drepturile speciale ale unor categorii de pacienti – copii, varstnici, pacienti cu boli psihice, handicapati, detinuti.

Cunoasterea acestor drepturi ale pacientilor in detaliu va vor da posibilitatea de a sti sa va adaptati comportamentul si practica astfel incat sa puteti evita orice acuzatie de malpraxis, iar in situatia in care o astfel de acuzatie a fost formulata impotriva dumneavoastra avocatul care va reprezinta interesele va reusi sa o paralizeze protejandu-va astfel cariera si viata personala.

Actele normative care prevad drepturile pacientilor au aparut ca o urmare a manifestarii nevoii de reglementare si instituire a unor mijloace de aparare si protejare pentru cei slabi – persoanele bolnave – pentru instituirea unei etici a atentiei, a profesionalismului si a competentei profesionale.

Relatia dintre medic si pacientul sau bolnav este una dezechilibrata deoarece medicul este persoana care poate detine cheia insanatosirii pacientului sau bolnav care vine in fata sa dintr-o postura slaba, aceea a unei persoane care nu mai are toate functiile naturale, este imperfecta si, asteptand de la medic vindecarea, ii ofera acestuia informatiile despre persoana sa dezvaluind aspecte intime care nu ar fi ajuns altfel la cunostinta medicului.
Pentru a proteja aceasta persoana slaba si pentru a se restabili echilibrul relatiei medic – pacient, legea a consacrat pacientului o serie de drepturi fata de medic prin care i se apara autonomia si libertatea de auto-determinare.

Asadar, drepturile pacientului sunt o expresie a drepturilor fiecarei persoane de a avea o demnitate si se impune ca demnitatea fiecaruia dintre noi sa fie respectata de catre cei din jur, iar atunci cand aceasta nu se intampla, cel vinovat va fi tinut sa raspunda.
______________________________

Cateva acte normative de importanta care consacra drepturile pacientilor:

– Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
– Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
– Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *