Pagina de Facebook- spatiu public

Intr-o recenta hotarare Curtea de Apel Targu Mures a decis ca postarea unui mesaj pe profilul personal de Facebook are un caracter public.

Sincer sa fiu asteptam o astfel de decizie de ceva vreme avand in vedere ca am observat postari pe Facebook, pe forumuri si pe bloguri care depasesc cu mult confruntarile argumentate de idei ajungandu-se la jigniri, ofense.

Nu de putine ori cei care posteaza pe Facebook o fac cu scopul sa se faca cunoscuti publicului, sa socheze, sa atraga atentia, sa castige notorietate.

Or, daca lucrul acesta se face prin incalcarea unor norme de convietuire sociala referitoare la violarea bunelor moravuri, a dreptului la viata intima, privata a persoanei, atunci cel care posteaza trebuie tras la raspundere.

In general, o postare pe Facebook este facuta sa fie vazuta de public indiferent daca publicul este format din 2 prieteni sau din 1342 de persoane.

Cel care posteaza pe Facebook indiferent daca posteaza un mesaj-text, o fotografie sau un mesaj audio, posteaza ca sa fie vazut, ca sa fie auzit, ca sa fie inteles, ca sa ii fie cunoscuta pozitia si atitudinea sa fata de o anumita situatie. Astfel, are loc exhibarea unei dorinte personale de a se adresa publicului.

Postarea pe Facebook nu este un mesaj privat cum ar fi mesajul individual transmis tot prin intermediul Facebook catre un anumit prieten privit in mod individual.

Astfel, fiind vorba despre o postare in spatiul public, cel care o face poarta responsabilitatea juridica a faptei sale, iar in cazul in care acesta incalca prin aceasta postare normele juridice referitoare la respectarea dreptului la viata intima, privata a persoanei atunci acesta trebuie sa raspunda.

Aduc cu titlu de exemplu afirmatiile insultatoare sau denigratoare facute la adresa unei persoane, postarea de fotografii in care apar persoane care nu doresc expunerea lor in public, postarea de fotografii indecente sau fotografii asupra carora cel care posteaza nu detine drepturi de autor.

Ma folosesc de acest prilej de a aduce in discutie si situatia similara in care o persoana posteaza cu rea-credinta pe un forum (de asemenea un spatiu public ca si Facebook) afirmatii defaimatoare la adresa unei alte persoane.
De exemplu: nu mergeti la medicul X pentru ca l-a operat pe bunicul meu si l-a nenorocit.

Asemenea afirmatii sunt de natura sa atraga defaimarea, scaderea prestigiului medicului X, iar persoana care a postat o atare afirmatie in mod neintemeiat, cu rea-credinta, poate fi actionata in judecata si trasa la raspundere pentru atingere adusa onoarei si reputatiei, a dreptului la imagine.

In concluzie, avand in vedere acest reper juridic stabilit de hotararea judecatoreasca mai sus mentionata, cred ca postarile pe Facebook, pe bloguri si forumuri trebuie fie cenzurate de catre insisi autorii lor astfel incat sa nu prejudicieze in vreun fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *